Hszi Csin-ping az ENSZ-közgyűlésen megígérte azt is, hogy országa nem fog több szénerőművet építeni külföldön.

Kína elkötelezett a nemzetközi együttműködés mellett - jelentette ki kedden Hszi Csin-ping kínai elnök videoüzenetében az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján.

"Az államok között elkerülhetetlenül fellépő különbségeket és problémákat a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló párbeszéddel és együttműködéssel kell megoldani" - emelte ki a kínai elnök.

Hszi Csin-ping hangsúlyozta országa békés szándékait a nemzetközi kapcsolatokban és kijelentette, hogy Kína sosem támadna meg, vagy félemlítene meg más országokat, és nem tör egyeduralomra sem.

Az elnök bejelentette, hogy Kína kétmilliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felkínálni az idei év végéig a világnak.

"Az oltások hatalmas fegyvert jelentenek a Covid-19 elleni harcban. Ismételten hangsúlyoztam annak szükségét, hogy a védőoltásokat globális közjónak kell nyilvánítani, és elérhetővé, illetve megfizethetővé kell tenni őket a fejlődő országok számára is" - húzta alá Hszi Csin-ping a vakcinák méltányos globális elosztásáért emelve szót.

A klímavédelemről szólva a kínai elnök több erőfeszítést sürgetett a károsanyag-kibocsátás szintjének mérséklésében. "Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében és nem fog újabb szénerőműveket építeni külföldön" - közölte Hszi Csin-ping.

Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban. Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.

Forrás: hvg.hu